Miten valita hyvät talvirenkaat?
Talvirenkaiden tulee suoriutua huonoimmillakin ajokeleillä eli jäällä, lumella ja muilla liukkailla pinnoilla. Talvirenkaita on kahta tyyppiä: nasta- ja kitkarenkaat. 70 prosenttia suomalaisista valitsee talvirenkaikseen nastarenkaat. Nastarenkaissa ja kitkarenkaissa on molemmissa hyvät puolensa. Sopivien talvirenkaiden valintaan liittyykin useita tekijöitä kuten ajokelit, kuljettajan ajokokemus sekä ajomukavuus.
Nastarenkaat soveltuvat paremmin kelivaihteluihin
Hyvien talvirenkaiden kuuluu olla ajokelistä riippumatta yllätyksettömiä ja turvallisia. Renkaiden joustavuus, pehmeys ja hyvä pintakuvitus edesauttavat näitä asioita. Talvirenkaiden kuuluu olla mukavia ajaa monissa eri ajo-olosuhteissa ja laajalla lämpötila-alueella, sekä lämpimällä että paukkupakkasilla. Aloitteleville kuljettajille suositellaan nastarenkaita, sillä ne soveltuvat kitkarenkaita paremmin kelivaihteluihin. Kitkarengas vaatii hieman ennakoivamman ajotyylin.
Kitkarenkaiden etu on hiljaisuuden tuoma ajomukavuus
Nastojensa takia nastarenkaat ovat meluisampia kuin kitkarenkaat, etenkin kaupunkien paljailla teillä. Kitkarenkaat ovat hiljaisempia ja näin ollen tuovat paremman ajomukavuuden. Kitkarenkaiden käyttöikä on hieman parempi kuin nastarenkaiden, sillä ne säilyttävät pitonsa kauemmin. Lue lisää talvirenkaiden ja kitkarenkaiden eroista.
Renkaiden urasyvyys
Talvirenkaan kulutuspinnan urasyvyyden on oltava vähintään 3 millimetriä, jotta se on lakisääteisesti tieliikennekelpoinen. Urasyvyyden suositus on turvallisuussyistä kuitenkin vähintään 6 millimetriä. Kuluneilla talvirenkailla tarkoitetaan jo urasyvyydeltään 3-5 millimetrisiä renkaita. Nastarenkaissa kannattaa pitää silmällä nastapoikkeamia. Nastapoikkeamalla tarkoitetaan renkaan nastojen puuttumista suhteessa auton muihin renkaisiin. Renkaiden välinen nastapoikkeama ei saisi olla enemmän kuin 25 prosenttia.
Kuluneet talvirenkaat lisäävät sohjoliirtoon joutumisen riskiä
Kuluneet talvirenkaat pidentävät jarrutusaikaa ja vähentävät talvirenkaiden turvallisuutta. Ne myös lisäävät sohjoliirtoon joutumisen vaaraa. Lumisohjolla ajaessa auto voi joutua herkemmin sohjoliirtoon kuin sateella vesiliirtoon. Sohjoliirrossa auto myös pysyy pidempään luisussa. Sohjoliirtoon joutuessa on tärkeää painaa kytkin pohjaan ja antaa vauhdin laskea. Äkkinäisiä ja voimakkaita korjaus- ja ohjausliikkeitä kannattaa välttää. Hyvät talvirenkaat sekä ennakoiva ja rauhallinen ajotyyli vähentävät sohjoliirtoon joutumisen riskiä.
Talvirenkaiden M+S -merkintä
Talvirenkaissa on usein merkintä M+S, joka viittaa englanninkielisiin sanoihin mud ja snow. Lue lisää rengasmerkinnöistä.
Talvirengaspakko
Talvirenkaiden käyttöpakko alkaa 1. joulukuuta ja päättyy helmikuun viimeinen päivä. Nastarenkaita saa käyttää 1.11 - 31.3 tai 2. pääsiäispäivän jälkeiseen maanantaihin asti (myöhempi ajankohta määrittelevämpi). Kitkarenkaita ja nastattomia talvirenkaita saa käyttää ympärivuoden. (Liikenneturva 2016)
Löydä verkkokauppamme valikoimastamme sinulle sopivat nasta- ja kitkarenkaat. Myös huoltomme palvelee mielellään kun sinulla on kysyttävää.